Uvedený zámer prezentoval na júnovom zasadnutí mestského zastupiteľstva
(MsZ) riaditeľ spoločnosti František Kurilla, ktorý tak nadviazal na
list zaslaný poslancom pred niekoľkými týždňami, kde načrtol základné
informácie o sľubovanej investícii.
„Tento investičný zámer je na Slovensku prvý a najväčší a nadväzuje
na investičný zámer, ktorý máme v Srbskej republike, ktorý je vyše 410
miliónov. Z neho sme len časť prebrali pre vaše mesto, aby sme
nadviazali na tradíciu pivovaru Gemer, ale aj na spracovanie ovocia a
lesných plodov z celého okolia vrátane pestovania chmeľu a jačmeňa,“ načrtol Kurilla s tým, že na dodávku posledných dvoch menovaných komodít by chceli aktivizovať pestovateľov priamo v regióne.
Zároveň avizoval, že samospráve môžu ponúknuť 20-percentnú účasť v novom
podniku. Pracovať v ňom by malo približne 300 až 500 stálych a 500
sezónnych zamestnancov. „Čo sa týka zárobkov, u nás je minimálne 700-eurový základný plat a ďalších 700 eur je pohyblivá zložka,“ konkretizoval riaditeľ.
Od mesta požaduje investor pozemky zadarmo a priestory vo forme piatich
kancelárií, ktoré chce využívať počas prípravy investície. Kurilla
deklaroval, že sa mienia uchádzať aj o štátnu pomoc. Nový pivovar by mal
mať podľa neho minimálnu ročnú produkciu 100.000 hektolitrov piva a
spotrebovať by na to mal 2160 ton sladu. Pri skrátení technologického
procesu by však podľa riaditeľa mohol dodávať ročne aj 150.000 až
170.000 hektolitrov piva.
Ako sa v následnej diskusii vyjadrili viacerí poslanci, ide o ambiciózny
podnikateľský zámer a pýtali sa, v akom stave je proces posudzovania
vplyvov na životné prostredie, keďže investor chce začať stavať už v
októbri 2020. Ďalších zaujímalo, ako sa chce presadiť v silnej
konkurencii s pivom na slovenskom trhu a v akej fáze je príprava
spomínaného pivovaru v Srbsku. Kurilla odpovedal, že zatiaľ odovzdali
staveniská a konkurovať chcú okrem iného kvalitou výrobkov a dodávať
prípadne aj na iné trhy.
Poslanec Michal Demeter, ktorý podniká v oblasti spracovania ovocia, sa
zástupcu investora opýtal, odkiaľ mieni získavať potrebné suroviny. „Ako
som rátal kapacitu, tak chcete spracovať približne 20.000 ton ovocia
ročne. To je zhruba 25 percent celkového ovocia, ktoré sa vyprodukuje na
Slovensku,“ podotkol.
Podľa Kurillu závod nemusí ísť od začiatku v plnom nábehu.
„Predpokladáme, že pokiaľ vybudujeme za dva roky tento areál, vytvoríme
konzorcium s farmármi a pestovateľmi. Poskytneme im určité finančné
prostriedky na rozbeh, keďže chceme tradičné kultúry, ktoré v danom
regióne sú,“ konkretizoval riaditeľ, podľa ktorého sa v opačnom prípade spoľahnú na dovoz z okolitých krajín.
Ako uviedol na záver diskusie primátor Jozef Šimko, z avizovaného zámeru má zmiešané pocity.
„Hovoríte, že začínate stavať v októbri, ale ešte nemáte hotové štúdie
ani projektovú dokumentáciu. Vyhotovenie týchto vecí a vydanie
stavebného povolenia trvá minimálne dva a pol či tri roky,“ poznamenal.
Zároveň zdôraznil, že investora v žiadnom prípade nechce odohnať a drží
mu palce, ale nevie, či sa jeho zámer zrealizuje.
„Z našej strany pomoc určite dostanete, ale zatiaľ sa mi to nepozdáva,“ dodal
primátor s tým, že je ochotný so zástupcom investora vycestovať aj do
Srbska, aby si na mieste pozrel prípravu tamojšieho pivovaru.
Poslanci napokon správu o investičnom zámere vzali na vedomie a v
uznesení deklarovali, že mesto poskytne všetku potrebnú pomoc na jeho
realizáciu.